De kunstwens van Dilckosh (14 jaar)
Geulle, 29-07-2014
Om 11:00 uur kwam ik bij het ouderlijk huis van Dilckosh aan in het rustieke Geulle. Ik werd hartelijk ontvangen door moeder en dochter. Na de kennismaking spraken we over de verdere gang van zaken betreffende het te maken schilderij.

Dilckosh is rolstoelafhankelijk maar dat is voor haar nooit een belemmering geweest om verf en penseel ter hand te nemen. Ze heeft een eigen tafelezel en gaandeweg merkte ik dat zij zeker wel wat ervaring heeft met het schilderen. Toch zou zij graag 'n keer onder begeleiding willen schilderen.

Dilckosh is erg geïnteresseerd in boeddha's en vlinders. Vandaag wilde zij graag een vlinderschilderij maken. Met potlood werden eerst de contouren van vlinders op het doek getekend; op deze manier behield ze goed het overzicht. Toen de vlinders naar haar smaak goed op het doek stonden, kwam de achtergrond aan de beurt. Het liefst in blauw want dat is een van haar lievelingskleuren. Zij merkte op dat de achtergrond vooral niet te strak en te effen moest zijn. Gelijk had ze. Ik leerde haar om met een lap en met de vingers nuances in de nog natte verf te maken en dat vond ze prachtig.
Kunstwens van Dilckosh
Nadat het schilderij zover gedroogd was, werd begonnen met het inkleuren van de vlinders waarbij haar voorkeur uitging naar de kleuren geel, roze, blauw en paars. Dat was een geduldig werkje voor haar waarbij ze af en toe geholpen moest worden om de lijntjes precies mooi te krijgen.
Moeder Ineke en ik genoten van het plezier waarmee Dilckosh aan het schilderij werkte. Na enkele pauzes met koffie en een hapje was het schilderij tegen 15:30 uur klaar. Dilckosh was erg trots op het resultaat!

Arno Roeloffzen

Kunstwens van Dilckosh


Voor meer informatie over de Stichting Kunstwens, zie de website www.kunstwens.nl.
Copyright © 2006 - 2019 Limburgse Kunstkring / Theo Solberg.
Alle rechten voorbehouden.